CE a adoptat Programul Operational ”Initiativa pentru IMM-uri” 2014-2020!

Comisia Europeana a adoptat astazi, 29 martie, Programul Operational ”Initiativa pentru IMM-uri” 2014-2020, in valoare de 100 de milioane de euro, pentru intreprinderile mici si mijlocii din Romania. Valoarea investitiei oferite prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), sub forma de garantii, este de asteptat sa creasca de patru ori – pana la 400 de milioane de euro sau mai mult – datorita efectului de parghie al investitiilor private in credite pentru IMM-uri.

Programul Romaniei este al patrulea de acest gen pentru perioada 2014-2020, iar scopul “Initiativei pentru IMM-uri” este de a incuraja statele membre sa utilizeze initiativa comuna elaborata de Comisie si Grupul Bancii Europene de Investitii (BEI) pentru a stimula accesul la finantare al intreprinderilor mici europene care se confrunta cu constrangeri financiare.

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: “Astazi Romania s-a alaturat grupului de state membre care doresc sa imbunatateasca mediul de afaceri pentru IMM-uri, prin alocarea a 100 de milioane de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, pentru a contribui la finantarea intreprinderilor mici si mijlocii. Intr-o tara in care IMM-urile reprezinta mai mult de 99% din numarul total de intreprinderi si care se confrunta cu nevoi serioase de finantare externa, acest program sprijina intreprinzatorii tocmai pentru a avea acces la produsele de creditare in conditii mai bune. De asemenea, aceasta initiativa le va permite IMM-urilor sa fie mai inovatoare si competitive si sa se extinda pe pietele regionale, nationale si internationale.”

Viceprim-ministrul si ministrul roman al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Vasile Dincu, a adaugat: “Tintind unul dintre cele mai critice aspecte legate de functionarea IMM-urilor din Romania – si anume: accesul la finantare – si folosind efectul multiplicator de cel putin 4 ori, Initiativa pentru IMM-uri reprezinta un instrument inovator, destinat sa stimuleze competitivitatea. Acest sprijin le va permite IMM-urilor sa reziste pe piata, sa depaseasca cu succes primele etape ale activitatii lor si le va ajuta apoi sa se dezvolte, pentru a putea concura pe piata globala. Totodata, prin partajarea riscurilor, Initiativa pentru IMM-uri creeaza un cadru din care au de castigat atat intreprinzatorii – prin cereri de imprumuturi financiare -, cat si intermediarii financiari – prin oferte de credite -, fiind creat astfel un mediu sigur pentru derularea afacerilor. “

Context
O evaluare din 2013 a “Initiativei pentru IMM-uri” a UE scoate in evidenta rezultatele unui studiu care mentioneaza dificultatile in obtinerea de finantare externa si estimarea valorii creditelor de care firmele ar avea nevoie, dar care nu pot fi obtinute de la sistemul bancar.

Acesta arata ca, pentru o mare parte a IMM-urilor din Romania, accesul la finantare reprezinta cea mai mare preocupare a antreprenorilor. O alta evaluare recenta realizata pentru Romania estimeaza deficitul de finantare externa pentru IMM-uri la aproximativ 3,4 miliarde de euro pana in 2020, acoperind nevoia de diferite tipuri de instrumente financiare (garantii, imprumuturi cu risc impartit, micro-creditare, investitii de capital).

Cele 100 de milioane de euro prevazute pentru programul “Initiativa pentru IMM-uri” au fost realocate din Programul Operational Regional 2014-2020, unde au fost initial planificate pentru garantii. Pastrand acest obiectiv initial, programul “Initiativa pentru IMM-uri” va pune in aplicare schema intr-un mod mai eficient, datorita implicarii grupului BEI si a fondurilor programului “Orizont 2020”.

In data de 6 august 2014, a fost incheiat Acordul de parteneriat intre Comisia Europeana si Romania, care stabileste strategia pentru utilizarea optima a Fondurilor structurale si de investitii europene pentru perioada 2014-2020. Romania va primi 23 de miliarde de euro din totalul fondurilor politicii de coeziune din perioada 2014-2020. Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) are ca scop consolidarea coeziunii economice si sociale in Uniunea Europeana, prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile sale. FEDR va investi mai mult de 197 de miliarde de euro in regiunile din Europa pe parcursul perioadei 2014 2020.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania